Плодови Напитки Плодови коктейли Плодови и зеленчукови сокове: кой сок е по-полезен.

Плодови и зеленчукови сокове: кой сок е по-полезен.

През лятото нашата диета естествено се доближава до идеалната: не искаме мазна, тежка храна в горещините, ядем предимно зеленчуци и плодове. Колкото по-горещо е, толкова по-силно ви се пие, а плодовият сок е най-добрият избор в случая. В същото време не е толкова важно дали сокът е прясно изцеден или от опаковка: по състав, вкус и произход това е една и съща напитка.

Как сокът попада в опаковката и след това в нашите хладилници? По същия начин като обикновения фреш: през сокоизстисквачка.

Въпреки че за начало, разбира се, имате нужда от плодове. В много градини и насаждения в Русия, Бразилия, Индокитай и Южна Африка плодовете се събират не само за продажба в оригиналната им форма, но и за сок. Разликата е в едно нещо: ако плодовете трябва да се транспортират дълго време, те се отстраняват от клоните леко незрели. За сок се използват само най-зрелите плодове: изстискването на зелен портокал е неизгодно, в него има много малко “еликсир на живота”.

Във фабриките плодовете се сортират, измиват и преминават през огромни трошачки, смила се до хомогенна маса, която след това се изстисква под преса. Оказва се, както лесно се досещате, прясно изцеден сок.

Ако имаше една чаша от него, сокът просто щеше да се изпие. Но сокът е милиони литри, а транспортирането му до другия край на света е много скъпо. Поради това част от водата се отстранява от сока, като се получава концентриран сок: нещо като ароматно плодово пюре. Това пюре се транспортира в хладилни камери по море и по суша, бързайки до крайния потребител.

На другия край на света (или на другия край на страната, ако например ябълките отиват от Краснодар в Хабаровския край), водата се връща в концентрирания сок: колкото е извадено, толкова е добавено , без измама. Има такава дума “хомогенизиран”, вдъхва недоверие сред мнозина, но напразно: означава само “щателно смесен до хомогенно състояние” и нищо повече.

Между другото, освен вода, нищо не се добавя към сока: нито регулатори на киселинността, нито захар. Разбира се, тези вещества могат да бъдат в нектари и плодови напитки, но ако на опаковката пише: 100% натурален сок, няма нищо друго освен сок. Цялата захар в него е естествена фруктоза от естествени плодове. Цялата киселина на вкуса е от там.

Соковете съдържат естествени въглехидрати, които са “пренесени” в соковете от плода, от който е изцеден сокът. Можете да намалите съдържанието на калории и в същото време да се насладите, като направите популярна в Германия напитка от плодов сок: Schorle. Schorle е просто плодов сок без пулпа, разреден 50/50 с хладка газирана вода. Apfelshorle – направен от ябълков сок – и shorle от нар са особено добри. Струва си да опитате: отлично утолява жаждата и е нискокалоричен.

Сега трябва да се уверите, че сокът не се разваля и за това нямате нужда от консерванти, а само от пастьоризация и стерилна опаковка, непропусклива за въздух и светлина. Факт е, че процесите на ферментация, както е известно, не се случват просто така, а в резултат на жизнената активност на бактериите. Ако бактериите са унищожени и не се допуска навлизането на нови в продукта, той ще се съхранява идеално дори при стайна температура, разбира се, при условие че опаковката е затворена.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *